SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Skytesport
September 22nd, 2014 by rnn.yqe.

Internasjonal skytesport er inndelt i fire hovedgrener: Leirdue, pistol, rifle og viltmål. Hvert fjerde år arrangeres et ”stor-VM” i skyting, der det blir konkurrert i alle fire grener. For fire år siden skjedde det i Munchen, der over 2000 deltagere var med, og i år skal arrangementet avholdes i Granada i Spania.

Norge sender deltagere i alle fire grener, selv om rifleskytterne utgjør over halvparten av den samlede troppen. Man kan kanskje tenke seg at hvis man først kan skyte, så kan man skyte hva som helst, men som i så mange andre felt er også skyting høyst spesialisert. Ulike ferdigheter er med på å bestemme hva som gjør noen til bare en «god» skytter, og hva som gjør noen i stand til å konkurrere helt i toppskjiktet i sin valgte disiplin.

Leirdueskyting gjøres som de fleste vet med hagle, og det finnes flere ulike typer: Skeet, OL-trap, auto-trap, dobbel-trap, nordisk-trap og FITASC sporting, hvor sistnevnte kanskje er den mest krevende; en leirduesti hvor man skyter på mål opptil 90 meter unna.

Innen pistolskyting finnes det også ulike grener: feltskyting (i klassene finpistol, grovpistol, militær og revolver), finpistol, grovpistol, hurtigpistol og PPC. For rifleskyting er det også mange ulike varianter, basert blant annet på antall skudd man skal løse, avstanden til blink eller mål, og skytestillingen.

For viltmål skytes det på bevegende mål, både fra 10 meter og fra 50 meter avstand. Begge øvelsene finnes også både som «vanlig» og «mixed» hvor det er forskjell på rekkefølge av farten som målskiven beveger seg på.


»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa